dinsdag 19 januari 2021

Het is winter!

Na de kerstvakantie startten we met het thema 'Het is winter!'
De kleuters waren al vlug aan het dromen van sneeuwballen gooien en sneeuwmannen maken, maar er waren enkel sneeuwvlokken op ons raam te zien... ( juf had er wattebolletjes op gekleefd 😁)  Om ons nog meer te kunnen inleven in het thema spraken we af dat dit de echte sneeuw was die we buiten konden zien.
We probeerden een sneeuwman te schilderen en toen ze aan het prikbord hingen, was de wintersfeer in de klas nog meer gezet.


Juf vertelde het verhaal 'Een ijsbeer in de tropen'. We moesten aandachtig luisteren en achteraf de dieren die Lars de kleine ijsbeer in het groene land gezien had, juist opkleven.


Er werd kledij gesorteerd bij de winter- en de zomerboom.  De kledij kwam ook telkens aan bod in ons nieuwe liedje 'Het is winter, bibber, bibber' (zie youtube, de kleuters zullen het zeker herkennen)


We ontdekten dat we met water ijs kunnen maken.  Als het door de warmte smelt, wordt het weer water.
We vulden een speciaal zakje met water en brachten het naar de diepvries op school.  Ondertussen ook even voelen hoe koud het in de diepvries is.  De volgende dag konden we met het ijs proefjes doen in de klas : met een rietje een putje blazen in het ijs,  in welk glas smelt het ijs sneller (koud of warm water)?, ijsblokjes aan mekaar kleven met zout en zo een toren maken.  Een ijsblokje doorgeven in de kring... Brrrrr!!!! Superleuk om dit allemaal te ontdekken!






Aan het kiesbord konden we ook voor de schrijfspelletjes kiezen.  We letten op de juiste schrijfhouding : beide voetjes op de grond, de stift juist vasthouden en de andere hand op het blad laten rusten.


Sneeuwmannen meten met gekleurde strookjes en sorteren.


We deden blaasspelletjes met sneeuwvlokjes.  Wie geraakt de eerste aan de overkant van de tafel?  3,2,1...START!!!


En toen het thema net voorbij was...kwamen de échte sneeuwvlokjes naar beneden dwarrelen.  De sneeuwpret was voor thuis! 🌨⛄

Liefs,
juf Kristel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.