zondag 31 januari 2021

Mijn lichaam

Deze keer hoorden we het verhaal van Joerie, die zich nooit wilde wassen... Iedereen was bang van hem omdat hij zó vies was, ook zijn papa en mama herkenden hem niet meer!  Hij werd er zelfs ziek van! Uiteindelijk besloot hij zich toch maar weer proper te maken, anders voelde hij zich heel slecht en verdrietig zonder papa, mama en vriendjes.


We bespraken en sorteerden prenten rond hygiëne. 


We ontdekten ook dat we leven omdat ons hart klopt, dat we ademen met onze longen, dat we kunnen bewegen met onze spieren... We vingen onze adem dan ook op in een zakje.


In het verhaal van 'Lucas en de fotodokter' (kan je op youtube bekijken) zagen we dat we allemaal een skelet hebben.  We kunnen het door onze huid voelen.  Als we geen skelet zouden hebben, zakken we als een pudding in mekaar!  Juf had een skelet meegebracht om ons lichaam eens van de binnenkant te kunnen bekijken.  Sommige kleuters vonden het eerst wat griezelig, maar toen ze hoorden dat we er allemaal zo uitzien vanbinnen, konden ze niet stoppen met vragen stellen en ontdekken hoe ons hart en longen er uitzien, hoe het komt dat we naar het toilet moeten,...  We probeerden dan om röntgenfoto's bij het juiste lichaamsdeel te leggen.



We sorteerden voorwerpen om ons lichaam te verzorgen bij het juiste lichaamsdeel.  Oorstokjes bij het oor, nagelschaar bij de vingers, tandenborstel bij de tanden,...


Aan de hand van een dobbelsteenspel leerden we ons lichaam tekenen.  Wie was als eerste klaar of moest een beurt overslaan omdat een bepaald deel al eens getekend was?!  Wat hadden we een plezier!


We deden ook spelletjes rond onze zintuigen en leerden er een liedje over.


Het haar van de kapperspoppen verzorgen hoorde er ook bij...


We stelden ons lichaam samen met een collage, maar knutselden het ook.  



'Elke zondagmorgen, samen in het bad' is het versje dat we leerden.  Onze poppen kregen dus een flinke wasbeurt in het bad. Mmmm, wat rook de zeep héérlijk...en onze poppen ook!!


Groetjes van juf Kristel en haar kapoentjes 😉

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.